De fiscale voordelen van het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

De fiscale voordelen van het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

Via het beroepsinkomen kan elke categorie van zelfstandige een VAPZ of Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen afsluiten (tweede pijler). Als zelfstandige zal uw wettelijk pensioen (eerste pijler) immers niet volstaan om na uw pensioen uw levensstandaard te behouden. U hebt er dus alle belang bij om zelf deze pensioenkloof te dichten.

Fiscaal voordeel van het VAPZ of Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen

  • U stort op uw eigen tempo premies in uw contract en op uw pensioenleeftijd ontvangt u een pensioenkapitaal. De gespaarde bedragen zijn integraal aftrekbaar als beroepskosten. U geniet een belastingvermindering aan het marginaal belastingtarief (max.50%).
     
  • Daarnaast profiteert u van een vermindering van de sociale bijdragen. Bovendien betaalt u geen premietaks van 2% of 4,4%.
     
  • Tot slot geniet u een voordelige belasting: naast de RIZIV-bijdrage van 3,55% op het totaal van het gestorte kapitaal, wordt het kapitaal (uitgezonderd de winstdeelname die vrijgesteld is) belast op basis van een fictieve rente. Dat houdt in dat het kapitaal in kleinere bedragen opgeknipt wordt. Die worden bij het belastbaar inkomen gevoegd en gespreid over 10 tot 13 jaar belast in de personenbelasting.

Flexibel

U bent niet verplicht jaarlijks stortingen te doen. Doet u dat toch, dan moet u jaarlijks minimaal 1% van uw netto belastbaar inkomen investeren en maximaal 8,17% met een minimum van 100 EUR en een maximum van 3.017,17 EUR (inkomsten 2013).

Een extra troef is dat u aanvullende waarborgen kunt afsluiten zoals overlijden en arbeidsongeschiktheid na ziekte of ongeval. Op die manier vangt u naast de pensioenkloof ook andere hiaten in de sociale bescherming van zelfstandigen op.

Geïnteresseerd in onze persoonlijke aanpak en in de voordelen van een persoonlijk actieplan?

Maak dan vandaag nog een afspraak met een Delta Lloyd-adviseur.

Vind uw agentschap

Delen:

Meer bruikbaar advies

Blijf op de hoogte

Ik ga ermee akkoord om via e-mail nieuwsbrieven en commerciële informatie te ontvangen van Delta Lloyd Bank nv.